FORPLEININGENS ARBEIDSTID OG OPPGAVER UNDER LANDLIGGE PÅ SØNDAGER OG EN UKES LANDLIGGE

Et ofte stilt spørsmål til forbundene og som vi også har fått. Er arbeid på søndager under land og uke under land. Ofte gjelder uke under land ved verksteds opphold.

Her hersker det en del manglende kunnskap og forståelse av det som er skrevet i overenskomsten.

Mange kjenner ikke til overenskomsten selv om den er referert til i arbeidskontrakten.

Mange opplever den som vanskelig tilgjengelig.

Det blir hevdet fra flere, at mens kokken/ forpleiningen jobber og resten av mannskapet har fri, så jobber kokken/ forpleiningen sine 12 timer. Noen får overtid mens andre får det ikke. Selv om overenskomsten og tariffen §6 er klar her.

Noen  sier at de de føler de er prisgitt kaptein om de skal få fri deler av dagen. Eller det de har rett på i forhold til overenskomsten. Andre kjenner ikke til overenskomsten og de får ikke informasjon fra kaptein.

Her kan en lese det som står i hviletids forskriften §6.

Paragraf 6.1.1

Arbeidstiden på søndager i havn kan, i tillegg til det arbeid som er nevnt i Hviletids forskriften § 6 om sikkerhetstjeneste, bare benyttes til slikt arbeid som er påkrevet for at skipet til enhver tid skal være operativt, samt arbeid i forbindelse med forhaling. Skipet anses å være i havn selv om det foretas forhaling innen samme havneområde.

Restaurasjons personalets alminnelige arbeidstid skal legges innenfor et tidsrom av 13 timer, fortrinnsvis mellom 06.00 og 19.00.  For restaurasjons personell som har sin alminnelige arbeidstid mellom 24.00 og 06.00, betales en ekstra godtgjørelse som fastsatt i hyre tabellen.

 

6.4 Hel uke under land Hvis et havneopphold går over syv sammenhengende dager, uavhengig av hvilken dag i uken som er den første dagen, gjelder følgende arbeidstidsregler: 1. Arbeidstiden skal være 12 timer pr. dag mandag t.o.m. fredag, 8 timer på lørdag og 4 timer på søndag, jfr. dog tariffavtalens § 6.1.1, 3. avsnitt. 2. Arbeidstiden på lørdag og søndag kan etter lokal avtale alternativt tas ut som 12 timer på lørdag og med fri søndag eller som 12 timer i løpet av de to dagene til sammen. Syvdagersperioden begynner å løpe fra det tidspunkt endelig ankring eller fortøyning er foretatt. Merknad Bestemmelsen får ikke anvendelse med tilbakevirkende kraft for en allerede gjennomført arbeidsperiode i den første helgen hvor det senere viser seg at havneanløpet likevel blir lengre enn syv sammenhengende dager. Rederiet må dokumenterer at planlagt havneanløp var kortere enn 7 dager.

Et av formålene vi hadde når vi startet opp organisasjonen, var å kunne være et organ der forpleiningspersonell lett kunne gå inn og søke informasjon om spm de hadde.

Andre ting som har vert nevnt er at overenskomsten burde vert klarere i forhold til hva kokkens/ forpleiningens oppgaver under landligge er når det faller på helg. Noen hevder de får beskjed om at denne paragrafen gjelder ikke de.

På noen båter der det er 2-3 mann oppe, så må kokken/forpleiningen lage frokost. Andre opplever på noen båter at flertallet av mannskapet går i land og kjøper mat og kokken/ forpleiningen må stå ombord og lage middag til de få som er igjen.

Slik vi ser dette, så forstår vi at utifra lydteksten i paragraf 6 og at kokken/ forpleningen også har behov for fri og forandring fra harde arbeidsdager i dårlig vær og stillingens arbeidsoppgaver. Så kan det føles urettferdig og en bør etterlyse en klarer ordlyd som viser hvilken arbeids tid og oppgaver kokken/forpleiningen har under land.

Vi må etterstrebe at det er likt uansett hvilken arbeidsgiver og båt du jobber på.  Og at ordlyden er klar slik at en unngår forskjellige tolkninger av den.

 

MVH
Jan Nilsen
Leder Interesseorganisasjon for forpleinings personell i maritim næring(IFM)
Tlf: 95 84 31 09
E: Post: [email protected]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen