Forskning på land viser at søvn er viktig for å ha en god helse. Bare halvparten av norske arbeidstakere føler at de har et godt nok søvnmønster, viser ferske tall fra Norsk jobb helse rapport. Ni av ti opplever at søvn er viktig for arbeidsevnen.
Virksomheter har mye å tjene på å jobbe mer systematisk med søvn. Søvnkvaliteten har mye å si for hvordan vi fungerer i jobb, for lite eller for dårlig søvn kan føre til nedsatt konsentrasjon, humørsvingninger og hukommelsesproblemer.
Flere studier tyder på at det er sammenheng mellom søvnproblemer og kropps smerter. Ny forskning fra Statens arbeidsmiljøinstitutt viser bla at nattskift øker risikoen for kropps smerter. “Smerter ved for lite søvn”
Søvn har mye å si for psyken. Viser studier bla av NTNU. Litt for for hektiske hverdager, konflikt med leder på jobben, dårlig tilrettelagt turnus. Kan slå uheldig ut på søvnmønster som igjen kan føre til økt sykemelding. Søvn og sykemeldings fravær ekspert hos Avonova Lena Drange Nesland. Mener at søvnproblem absolutt hører hjemme i HMS arbeidet i bedriftene. Dårlig søvn kan føre til nedsatt arbeidshelse, lavere produktivitet og økt risiko for å gjøre feil samt arbeidsulykker. Noe som igjen fører til økt sykefravær. “Søvn bør inkluderes i HMS”
IMF har ikke kommet over noen studie på søvn hos ansatte på oljeinstallasjoner og i Skipsfarten.
Dårlig søvn, økt stress og ekstra arbeid i dårlig vær og spesielt i vintermånedene sliter på alle ombord. Men kanskje mest i forpleiningen. Der de andre kan sitte ned og ta det roligere har kokken sin jobb å gjøre. IMF har tidligere tatt opp dette med arbeidsbelastning opp mot slitasjeskader, i forbindelse med arbeidsbelastning. Legger man til studier i land, som viser forholdet mellom søvn, turnus, nattarbeid og kropps smerter. Så er det nærliggende å tro, at søvnkvaliteten til sjøfolk og oljearbeidere viser en sammenheng. Selv om turnusen kan være 2, 4 eller 6 uker ombord og tilsvarende hjemme, så etter et langt liv i næringen så kan det føre til helseutfordringer. Og det kan føre til skader ombord.
Dette er viktige spørsmål en må få svar på. Og det er ganske oppsiktsvekkende, at arbeidsgrupper som oljearbeidere og sjøfolk. Som bidrar så mye til felleskapet og er en viktig arbeidsressurs for landets økonomi. Ikke får muligheten til å få en bedring av helse utfordringene deres, samtidig som næringen forsømmer å forebygge alvorlige skader, helseutfordringer og at alle kan jobbe under trygge og gode arbeidsvilkår.
HMS blir ansett som like viktig på arbeidsplassen i den maritime næringen som på land. Dessverre har offshore næringen stadig en vei å gå før enkelte HMS utfordringer blir tatt på alvor.
Når sjømannen eller oljearbeideren møter helsepersonell på land, så har de sjelden kjennskap til arbeidsforholdene ombord. De kjenner ikke til arbeidsmengde, arbeidsoppgaver, hvordan kroppen utsettes for harde påkjenninger i all slags vær. Dermed møter man ofte skepsis når kroppen sier nei.
IMF vil bidra til at dette blir satt på dagsorden. Og vi vil jobbe forhåpentligvis, sammen med andre organisasjoner. Med å få myndighetene til å ta dette på alvor og se viktigheten av å sikre vår yrkesgruppe, et langt og trygt arbeidsliv.
IFM
n7ymzl