Norske sjøfolk har i mange år tatt opp forskjellige utfordringer i sjøfarten som lønns- og arbeidsvilkår og en sjømannslov som har sakket akterut i forhold til arbeidsmiljøloven (AML) i land.
Det er også et ønske for mange sjøfolk at aml også skal gjelde sjøfolk.
Nå har Sjøfolkene fått gehør og Fiskeri og Havminister Marianne Sivertsen Næss, uttaler nå at det er på tide å modernisere nesten hele det maritime lovverket.
Og Sjøfartsdirektoratet har nå satt ned et lovutvalg som skal gjennomgå og modernisere skipsikkerhetsloven, skipsarbeiderloven, NIS-loven og deler av sjøloven. Ifølge Kystens næringsliv.
Den norske skipsfarten er og har vært i utvikling i mange år, den har innsett at skal den være aktuell og konkurransedyktig nasjonalt og internasjonalt så må den følge utviklingen i resten av næringen.
Derfor er vi glad for at sjøfolkene nå blir hørt og at dette omfattende arbeidet skal settes i gang.
Et slikt omfattende arbeid vil ta tid. Sjøfolk som har tatt kontakt med oss, er meget positive og glad for at det nå er i gang, men uttrykker bekymring for mange utfordringer som sjøfolk opplever i dag ikke kan vente så lenge.
For mange i vår yrkesgruppe som er i forpleining, så må vi forholde oss til et lovverk og tariffer som er mangelfulle og til tider vanskelig å forstå. vi opplever at tariffer og regelverk praktiseres forskjellig fra rederi til rederi og velferdsordninger og påskjønning for godt utført arbeid varierer alt etter hvor du er ansatt.
Kravene til de som jobber i forpleiningen ombord i skipene har økt. Dette gjelder arbeidsmengde, variert kosthold, spesialkost har kommet inn i stadig større grad i takt med at flere har utviklet mat, allergier og høy standard. Samtidig er antall forpleining ombord redusert. Mange opplever mobbing og trakassering og opplever at ledelse ombord og på land ikke tar dette alvorlig. IMF har påpekt dette tidligere i mange artikler der vi stiller spm tegn med om øverste ledelse ombord har nok kunnskap og vet hvilke plikter og ansvar han /hun/hen har ombord også strafferettslig hvis mobbing og trakassering ikke tas på alvor.
Dette har blitt et så stort problem for mange at det har gitt utslag i psykisk og fysisk helse utfordringer. Og vi ser at færre og færre vil stå i yrket.
For dem er et tidsperspektiv fram mot år 2030 lenge å vente. Og uttrykker sterk bekymring for det.
Mange sier at de ikke vet om de vil stå i yrket, om det ikke snarlig blir forandringer.
Dette går på klare regler som gjelder uansett hvilket rederi du jobber i som:
Forpleiningsassistent ved økt antall personer ombord. Både ved verkstedopphold, kortvarige/ lange oppdrag.
Fri under land i helger. Dette praktiseres veldig ulikt og følger ikke alltid regelverket.
Det har også kommet oss for øret at det er ikke alle rederiene som tilbyr halv og helt skattefri måned i desember og juni. Noe vi trodde gjaldt alle.
En må se på når Forpleiningssjef/Kokk skal skal få forpleiningsassistent utifra antall mannskap ombord sett utifra arbeidsmengde og arbeidsforhold når han utfører sitt arbeid alene ombord.
For de som jobber på disse båtene er 2030 langt frem i tid og HMS for denne yrkesgruppen kan ikke vente.
Konklusjonen som vi trekker når vi ser disse punktene som vi har tatt med her, det er i sakens natur at det er flere ting som vi kunne dratt frem både i forpleiningsdepartemetet men også de andre departementene ombord. Men det hadde blitt en veldig lang artikkel.
Det blir også interessant å se om utvalget vil se på forholdene til forpleining om bord i båtene og om vi vil bli hørt.
Det gjenstår å se. Men vi vil fortsette å ta opp disse sakene og vi ønsker utvalget velkommen.
IFM