Forslag om å kutte sykelønn til 80%!
Det er en stadig pågående debatt om høyt sykefravær og sykelønnen som i dag er på 100%, men som mange vil senke ned til 80%. For bla å få flere over på gradert sykemelding.
Tanken for enkelte er nok god der de kan ha nytte av den. Men for mange vil dette slå negativt ut. Slik som bla lavlønnede, lavt utdannede og sjøfolk, der gradert sykemelding etter mange sin mening, ikke vil fungere f. eks hav gående fartøy som er flere dager og uker i strekk ute på havet. Grunnen til det er høye kostnader for en arbeidsgiver, som en slik ordning vil innebære.
Skal gradert sykemelding fungere på en båt, så må en ha en ekstra person ombord som fyller inn de timene den sykemeldte er ute av de daglige rutinene ombord.
En måte å løse det på, kan være å ta kostnaden på ratene. Slik kan en få den sykemeldte raskere ut i arbeid, men spm. er om næringen vil ta den kostnaden. Og hvor realistisk det er at dette kan fungere på et havgående fartøy.
Men vi kommer ikke utenom å vurdere, et slikt eller andre tiltak som kan få ned sykefraværet og bedre helsen til sjøfolk for å få bukt med det høye sykefraværet. Å gjøre den økonomiske situasjonen verre for arbeidstakeren, ved å kun kutte i sykelønnen får ikke den sykemeldte sjømannen raskere tilbake til jobb. Uten at en legger til rette for gradert sykemelding slik som på land.
Men det kan være mulig på fartøy som går fra A til B i et kort tidsrom. F eks kystfart/ ferge farten.
Statistikken viser at de fleste som er langtidssykemeldte og som ender på uføre trygd er lavtlønnet og hardtarbeidende grupper i arbeidslivet. Og høyeste gruppen der igjen er kvinner innen helse og omsorg fag.
Blant årsaken til sykemelding, ligger muskel og skjelettplager høyest.
I statistikken over den gruppen i arbeidslivet som har høyest sykefravær vises ikke sjøfolk, nærmeste vi kommer er fangst, fiske og landbruk.
Det er på tide at Sjøfolk kommer inn på statistikken.
Det største problemet med dette forslaget, er som nevnt over, at det ikke tar hensyn til de grupper innen arbeidslivet, som i dag ikke har mulighet til å benytte grader sykemelding som bla sjøfolk.
Ofte går debatten ensidig på økonomi, isteden for å se problemet bredt og og en prøver ikke å løse den egentlige årsaken til det høye sykefraværet. Det virker som den enkleste løsningen på problemet er å ta alle under en kam. Og dermed ramme de med minst inntekt og sjøfolk som ikke kan nytte seg av ordningen.
Skal en få bukt med problemet må en se hvor problemene ligger. Det ligger ofte rett foran en.
Det er flere faktorer som kan spille inn, for å korte ned lange sykemeldinger og for å holde arbeidstaker i arbeid.
En faktor blant flere en bør se på, er ventetiden i det offentlige helsevesenet. Det tar ofte 3-4 uker å komme til Røntgen, MR eller CT, så kan det ta flere mnd. å komme til spesialist helsetjenesten. For sjøfolk kan en sykemelding ta dobbelt og tre dobbelt av tiden den burde ta, noe som får negativt utslag for sjømannen og arbeidsgiver og det koster samfunnet mye mer en det burde.
Et tiltak her kan være å pålegge arbeidsgiver å gi alle sjøfolk ombord i båtene sine privat helseforsikring for å korte ventetiden og få de raskere tilbake i arbeid. Men ser en hele samfunnet under ett, så må det settes inn tiltak for å korte ned vente tiden i helsevesenet for alle.
En annen faktor som IFM har tatt opp tidligere når det gjelder Forpleiningspersonell er forebygging, med tilrettelegging av arbeidsgiver og samarbeid med lege/ behandler/ NAV kan en legge til rette for at sjømannen kan ta tid i arbeidstiden til å følge et treningsopplegg for å forebygge muskel og skjelettplager og vedlikeholde behandling.
En kan med fordel se nærmere på de egentlige årsakene til høyt sykefravær i samfunnet, istedenfor å angripe ordninger som sykelønnsordningen. Som sikrer lavt udannede og sjøfolk mat på bordet mens en går sykemeldt.