Trenger 500 frivillige sjøfolk: Blir digitale prøvekaniner døgnet rundt.

Kystens Næringsliv

Hjertefrekvens, støy, søvn og kjemisk eksponering. Nå skal sjøfolks helse og arbeidsmiljø overvåkes med sensorer – men kun om prosjektet finner nok frivillige.

– At det nå endelig kommer en dyptgående undersøkelse om sjøfolks helse og arbeidsmiljø, er lenge ventet og sårt tiltrengt.

Hasse Faber jobber som offshore-kokk og er nestleder i Interesseorganisasjon for Forpleiningspersonell (IFM). Han befinner seg til sjøs et sted i Norskehavet når Kystens Næringsliv tar kontakt.

For første gang undersøker et forskningsprosjekt hvordan ulike faktorer påvirker arbeidsmiljøet om bord samtidig, og hvordan dette henger sammen med sjøfolks helse.

– Dette er et område som har vært oversett altfor lenge, og dette forskningsprosjektet er et godt startsted. Her er der på sikt mulighet for mange vinklinger og tiltak, sier Faber.

Jobber seg ut i uføre

Nå håper Faber at mange sjøfolk melder seg til å delta i prosjektet.

– Jeg ville vært spent på et resultat av et slikt prosjekt. Jeg tror og håper sjøfolk vil stille opp og delta på dette, og jeg håper vi på sikt vil finne løsninger til å forlenge sjøfolks yrkesliv samt deres generelle helse og arbeidsdag, sier Faber.

Han mener det er på høy tid å sikre at flere kan ha lange, og sunnere arbeidsliv til sjøs.

– Altfor lenge har det vært normen at sjøfolk jobber seg ut i uføretrygd. Dette bør bli endret så flere klarer en lengre yrkeskarriere på sjøen, sier Faber.

Flere faktorer – samtidig

Tidligere undersøkelser av arbeidsmiljø og helse til sjøs, har nesten utelukkende vært basert på spørreundersøkelser. Nå skal flere faktorer ses under ett.

Det nye forskningsprosjektet ledes av Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI), og er et samarbeid mellom en rekke aktører i norsk maritim næring.

Norsk Sjøoffisersforbund finansierer prosjektet sammen med STAMI. I tillegg er både NHO Sjøfart, Norges Rederiforbund, Norsk Sjømannsforbund, Maskinistforbundet, og Sjøfartsdirektoratet med på forskningsprosjektet.

Gjennom forskningen skal instituttet undersøke ergonomiske, psykologiske og organisatoriske, fysiske og kjemiske arbeidsmiljøfaktorer i sektorene ferge- og lokalfart, og offshore service.

Vil se på årsaker

– Vi snakker mye om direkte og indirekte årsakene til skader og ulykker. Med dette prosjektet ønsker vi å gå lengre bak i årsakskjeden, for å se på andre bakenforliggende årsaker som kan påvirke arbeidsmiljø og helse til sjøs.

Sjøkaptein og direktør i Norsk Sjøoffisersforbund Hans Sande er en av initiativtakerne bak et helt nytt forskningsprosjekt som nå sparkes i gang.

Dårlig arbeidsmiljø koster milliarder

– Vi har 20.000 sjøfolk i Norge. Hvis vi har seks prosent sykefravær, betyr det 1200 sjøfolk sykemeldt hver dag gjennom hele året. Det koster samfunnet 4,2 millioner kroner daglig. Tall er bare én side av dette. Det er menneskene vi er opptatt av å lære mer om, og hjelpe til bedre arbeidsliv, sier Sande.

Nå ber han sjøfolk melde seg som prøvekaniner.

– Vi er helt avhengige av å få med ambassadører som er villige til å være «guinea pigs», la seg teste, la seg måle og svare på undersøkelser. Kun da vil dette prosjektet materialisere seg. Hva ønsker vi å få ut av dette? Rett og slett en bra dag på jobben, sier Sande.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Skroll til toppen