Jan Nilsen gir honnør til Sjømannsforbundet for kartleggingsarbeid. Han minner samtidig om at det gir viktige forpliktelser.
I dag kom rapporten etter kartleggingen av forpleiningspersonell på offshore service-fartøy ut. Dette er en rapport som Avanova Cencius har utført på vegne av Norsk Sjømannsforbund.
Rapporten kan du lese i sin helhet her: Rapport
Rapporten viser det som Interesseorganisasjon for forpleiningspersonell i maritim næring (IFM) har påpekt om arbeidsforholdene til mange innen forpleining, og som flere og flere tar til orde for at må tas tak i.
Honnør til forbundet
Vi vil gi honnør til Norsk Sjømannsforbund for å ta initiativ til en analyse på hvordan mange innen forpleining på offshoreskip opplever sin arbeidshverdag.
Denne rapporten er et viktig arbeidsdokument – ikke bare for arbeidstakerorganisasjonene, men også for alle innen maritim næring.
Som det ble kjent for noen uker siden, bestilte Norsk Sjøoffisersforbund en undersøkelse som går bredt ut og favner alle departement om bord. Der ville også forpleining bli tatt med. Undersøkelsen er i mindre målestokk, men gir et klart og viktig bilde av de utfordringene mange står i.
Det som kommer frem i rapporten, er ting som mange i forpleining over år har opplevd i større og mindre grad, men som ikke før i de siste årene har blitt tatt opp i sosiale medier.
Folk har tatt mot til seg, og påpekt hvordan de har det på noen av de båtene de har jobbet på.
Den typen saker som kommer frem i rapporten har vært en av grunnene til at vi mente at en frivillig organisasjon for forpleiningspersonell kunne være et verktøy for sjøfolk og den maritime næringen til å få frem utfordringer, og være en faktor for å få på plass forbedringer.
Jeg vil anbefale at alle, og spesielt ledere om bord og på rederikontorene, de andre sjømannsorganisasjonene, samt helse- og sjøfartsmyndighetene, leser denne rapporten. Deretter må arbeidet komme i gang med å få på plass utstyr, redusere arbeidspress og sette krav til ledelse om bord og på land, til å lytte og sette i verk tiltak.
Nå har det verktøyet
Norsk Sjømannsforbund har gjennom initiativet gitt arbeidsgiverne og sjøfartsmyndighetene verktøyet til å bedre arbeidssituasjonen til forpleiningspersonell.
Vi forventer at alle parter følger dette opp, og at rapporten ikke blir lagt i en skuff og glemt.
Noen av oss har påpekt mye av det som kommer frem i denne rapporten til forbund, arbeidsgivere og sjøfartsmyndighetene – uten å nå frem. Nå har vi nådd frem til Sjømannsforbundet, og vi håper å nå frem til resten av den maritime næringen og myndighetene.
Konklusjonen i rapporten er klar:
Noe må gjøres. Forslagene som kommer frem fra forpleiningspersonell gir arbeidsgivere og ajøfartsmyndigheter alt de trenger for å få til en forbedring av arbeidsforholdene til mange på offshore servicefartøy.
Om vi ikke ser handling framover, er signalet klart. Det kommer vi ikke til å finne oss i. Vi forventer at alle forbundene står samlet, og krever å bli hørt av arbeidsgiversiden og sjøfartsmyndighetene.
Rapporten viser at alt ikke står bra til i næringen. Det går på mobbing, arbeidsmiljø, helseutfordringer og den generelle holdningen til vår yrkesgruppe.
Forventer press
Vi oppfordrer Norsk Sjømannsforbund til å sende rapporten til alle offshorerederi og til Sjøfartsdirektoratet. De har også gjennomført en undersøkelse av mobbing og trakassering om bord på skip, og bør kjenne til disse utfordringene. De har fått mye informasjon, og vi bør nå forvente at de setter press på næringen.
Tiden framover vil vise om dette er enda en kartlegging som ender ut i ingenting. All honnør for initiativet. Det som kom frem, er kjent for mange av oss i segmentet. Men nå kan ikke arbeidsgiversiden si at de ikke har kjennskap.
Nå forventer vi at de får press på seg til å ta dette på alvor og faktisk gjøre noe. Vi forventer at forbundene står løpet ut og jobber knallhardt, og vi forventer at Sjøfartsdirektoratet gjør mer en å bestille rapporter.
Mer enn et slagord
De har myndigheten til å få en endring. Det er på tide å bruke den, og høre på oss sjøfolk.
Vi forventer også at forpleiningspersonell støtter opp, og gir forbundene den ryggdekningen de trenger. Vi er alle ansvarlige for et trygt og godt arbeidsliv. Det er mer enn et slagord. Det er en ren nødvendighet, for at forpleiningspersonell skal ha en god psykisk og fysisk helse livet ut.
IFM